E36 PDC retrofit'as naudojant E32 PDC sistemą (LT)

E36 PDC retrofit'as naudojant E32 PDC sistemą


DĖMESIO!!!
DISCLAIMER!!!
Neatsakau dėl galimų klaidų esančių šioje informacijoje, neatsakau už bet kokią patirtą tiesioginę ar ne tiesioginę žalą naudojantis šia informacija :) 



Taigi, kas tas PDC?!

   PDC - park distance control, lietuviškai parktronikas, o dar lietuviškiau parkavimo sistema. Bendrai paėmus, tai sistema leidžianti lengviau parkuoti automobilį, kuri audio ar vizualiniais signalais įspėją vairuotoją apie esamas kliūtis parkavimo metu.... Šiai ar taip, jei tai skaitote, jus tai puikiausiai žinote...:)

   Gamykliškai trečiukai (e36) turėjo tik galinius atsumo jutiklius, taip buvo tikriausiai dėl žemiausios automobilio klasės ir patogaus trumpo (lyginant su kitais to meto BMW automobiliais) kapoto. 

   Kaip bebūtų parkuotis prie darbo ar daugiabučio kieme patogiau ir užtikrinčiau, kai jutikliai yra ir priekyje. Nenorėjau montuoti kažkokios universalios sistemos tinkančios visiems automobiliams, nes dažniausiai jos turį ekranėlius ar monitoriukus kuriuos reik kažkur  prie prisimontuoti prie prietaisų skydelio, o tai asmeniškai man labai negražu...Todėl pasirinkau bmw PDC. Tai man atrodo "teisingiau", o taip pat viską tvarkingai sujungus yra galimybė atliekant automobilio  diagnostiką prisijungti ir prie PDC valdymo bloko. 

   Kodėl E32 PDC? ....Dėl kelių priežasčių. Kaip jau minėjau, norėjau, kad automobilyje būtų atstumo jutikliai tiek gale tiek priekyje. Senesni BMW kurie turėjo daviklius ir priekyje ir gale buvo e32, e39, e46, e38 ir t.t. Kadangi e32 modelių jau nedaug liko, tai dalys jų pigesnės (mano nuomonė). Taip pat PDC mygtukas esantis e32  salone yra toks pats kaip e36 mygtukai esantys prie pavarų svirties....Todėl puikiai ten tinka..

Reikiamos dalys

1. Gongas- garsinis signalas, montuojamas salono gale, įspėjantis apie kliūtis automobilio gale.

2. Gongas - garsinis signalas, montuojamas automobilio priekyje, dažniausia prie pedalų, įspėja apie kliūtis esančias automobilio priekyje. Gali būti jau įmontuotas, tinka ne tik nuo e36 modelio.



3. PDC valdymo blokas. Interpretuoja signalus iš daviklių, Siunčia signalus į gongus.



4. Jungiamieji laidai su kištukais ir atstumo davikliai (8 vnt.) montuojami bamperiuose.



 5. PDC išjungimo mygtukas, tokio pačio "stiliaus" kaip ir kiti sumontuoti prie bėgių perjungimo svirties.



Schema

   Deja e32 modelio PDC sistemos pajungimo schemos internete niekur rasti nepavyko. Jos kažkodėl niekada    nebūna  bendrose automobilio elektros schemose (ETM) skirtose amerikiečių rinkai. Kodėl amerikiečių? Nes tik tokios el. schemos e32 modeliui paskleistos internete. Ši schema nubraižyta remiantis mano nupirkta PDC sistema iš E32 modelio. Ultragarsiniai atstumo jutikliai pažymėti su klaustukais, nes tikslai nepavyko atsekti kurioje bamperio vietoje jie turi būti (Centre, dešinėje, ar kairėje). Tačiau, turiu pastebėti, kad nuo to, kurioje bamperio dalyje yra įmontuoti atstumo jutikliai, jų jautrumas ar jautrumo kampas nekinta. Visi aštuoni davikliai iš esmės yra vienodi, skiriasi tik jų forma dėl skirtingų bampeio išlinkimų. Nors davikliai  vienodi, tačiau kai jie pajungti automobilio gale, jie reaguoja jautriau, tai yra tikriausiai dėl taip užprogramuoto pačio PDC valdymo bloko.




Testavimas


   Norėdamas įsitikinti, jog parkavimo sistema veikia tinkamai, ją susimontavau paprasčiausiai ant stalo.(1.pav) :) Viską sujungus, buvo pastebėta, kad keli jutikliai veikia netinkamai. Vienas ultragarsinis atstumo jutiklis buvo lyg "užsikirtęs" ir fiksavo objektą esantį esantį arti, nors iš tiesų nieko prieš jį nebuvo. Pora davikliu reagavo nejautriai arba visai nereagavo. Buvo nupirkti keturi atstumo jutikliai nuo BMW e34 modelio. Tačiau jie taip pat buvo "netobuli". Pajungus vieną iš jų parkavimo sistema fiksuodavo gedimą, įsijungdavo nepertraukiamas garsinis signalas ir mirksėdavo valdymo mygtuko lemputė. Tačiau, kaip nebūtų keista, visi dvylika jutiklių (tiek veikiantys gerai, tiek neveikiantys) pajungus ir pridėjus prie ausies skleisdavo greitą tiksėjimą.    Taigi, jei girdimas tiksėjimas, tai dar nereiškia, kad jutiklis veikia tinkamai.!!

1.pav.

   Iš dvylikos ultragarsinių atstumo jutiklių kol kas nepavyko surinkti visų aštuonių, gerai veikiančių. Kas pavyko, galima pažiūrėti vaizdo įraše(1.vaiz). Kuris veikia netinkamai? Atsakymas Youtube svetainėje.



1. vaiz.

Montavimas

   Montavimas, kol kas yra atidedamas, kol bus nupirkti trūkstami tinkamai veikiantys atstumo jutikliai ir M3 tipo bamperiai.  Jei turite pasiūlyti vieną arba kitą, prašau, kreipkitės.